sreda, 26 juni 2019
Regionalni radio Srem

Irig dobio Centar za razvoj kulture

Irig dobio Centar za razvoj kulture

Danas je u Irigu otvorena obnovljena rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza – velikog ime naše književnosti, pozorišta i kulture – koja je pretvorena u Centar za razvoj kulture.

– Obnova rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza bila je najmanje što smo bili obavezni da uradimo da bismo mu se bar delimično odužili za sve što je za života uradio – izjavio je predsednik Mirović.

On je istakao da je ponosan što će ovaj Centar biti deo projekta „Buđenje Fruške gore“, koji je inicirala Pokrajinska vlada, a čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

– Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice – sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela -rekao je predsednik Mirović.

Predsednik Mirović najavio je da će u Irigu biti realizovan i projekat „Mihiz – šetnja kroz nasleđe“ sa citatima iz njegovih dela, kao deo velikog projekta uređenja centra Iriga.

– U saradnji sa Vladom Srbije objavićemo i sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza i siguran sam da ćemo sa svim ovim projektima učiniti mnogo kako bismo sačuvali od zaborava dela ovog velikana -dodao je on.

Današnjem događaju prisustvovali su i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević informisanja, ministar kulture Vladan Vukosavljević, kćerka Borislava Mihajlovića Mihiza Mila Janković i pesnik Matija Bećković.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas