sreda, 26 juni 2019
Regionalni radio Srem

Slike sa Borkovačke kolonije pred Rumljanima

Slike sa Borkovačke kolonije pred Rumljanima

Zavičajni muzej Ruma, u četvrtak 13. decembra u 19 časova, u sali Legata Romana Soretića, priređuje otvaranje izložbe radova sa 46. likovne kolonije „Borkovac“. Na izložbi će svečano biti uručena plaketa sa likom Milivoja Nikolajevića najuspešnijem učesniku.

Kroz formu umetničkog druženja i kreativnog stvaranja, u mirnom okruženju borkovačke šume, na izmaku leta, likovna kolonija “Borkovac” je 46. put po redu, okupila grupu stvaralaca. Ovaj put, vođeni idejom i potrebom za povezivanjem institucija kulture i obrazovanja, organizatori kolonije pozvali su deset umetnika, po vokaciji likovnih pedagoga: Aleksandra Stanković Jovanović, Konstantin Gušić, Milijana Juca Jovanović, Dimitrije Kolarević, Ljiljana Vojvodić, Siniša Popov, Jan Agarski, Suzana Geci, Bratislav Stevanović, Nebojša Mitrović. Zadaci koji su se našli pred umetnicima bili su motivi Rume, koji će se, u vremenu koje dolazi, iskristalisati u razglednice. Pejzaži Rume, fasade, segmenti ulica,… samo su neki od motiva koji se nižu na slikama, stvaranim tokom sedam dana, koliko je kolonija trajala. I svaki rad nosi u sebi stilsko opredeljenje svog autora. Uočava se širok dijapazon izraza od realističke, preko impresionističke i ekspresionističke poetike, pa do, doduše u tragovima prisutnih, minimalistički shvaćenih formi.

Koncept ovogodišnje kolonije ima višestruk značaj. Omogućava dalju saradnju muzeja sa školama, kroz radionice, koje će imati za cilj da probude svest dece za očuvanjem kulturnog identiteta svog zavičaja, a stanovnicima i posetiocima našeg grada pružiće jednu novu interpretaciju kulturne baštine. Slike nastale na ovoj Koloniji, neće samo biti deo fundusa Muzeja, nego će imati trajanje, kroz formu razglednica, koje i same predstavljaju izuzetnu muzejsku građu, danas nepravedno zaboravljenu.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas