petak, 19 april 2019
Regionalni radio Srem

Dan mangulice tradicionalno na Zasavici

Dan mangulice tradicionalno na Zasavici

U Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” održan je tradicionalni Sremski svinjokolj, naširoko poznat i kao Dan mangulice. Po 12. put svinjokolj na Zasavici, privukao je ljubitelje mesnih proizvoda iz cele Srbije. Posetioci su imali priliku da kupe sveže meso, mast, slaninu, kobasicu, šunku i kulen, a posebnu pažnju kao i svake godine privukli su nadaleko poznati čvarci od mangulice.

Kako ističe prvi čovek Rezervata Slobodan Simić, cilj ove manifestacije je da se skrene pažnja na značaj koji je mangulica imala u istoriji srpskog naroda, da se ukaže na kvalitet njenog mesa i pošalje poruka o nužnosti očuvanja i razvoja starih vrsta u čemu je SRP “Zasavica” bez premca.

– Jedna od specifičnosti Rezervata jeste upravo očuvanje starih vrsta kakva je mangulica. Mi smo je vratili u Mačvu, a preko nas se proširila na čitavu Srbiju, tako da danas imate nekoliko hiljada komada. To još uvek nije dovoljno, i ja se iskreno nadam da će mangulica u godinama koje dolaze postati sve zastupljenija. Na Rezervatu, mi trenutno imamo oko 500 mangulica i stalno se trudimo da taj broj uvećamo. Radi se o svinji čije meso je odličnog kvaliteta i koja je dugo bila jedan od najvažnijih izvoznih artikala Srbije. U vreme kada su Sremci trgovali sa Austro-Ugarskom, mangulica je bila bez premca. Manjak holesterola i dosta dobre slanine, bili su glavni razlog zbog kojeg se svet opredeljivao za ovu svinju. Radi se o vremenu kada nije bilo rashladnih uređaja pa se vrednovalo nešto što se danas obično zanemaruje. Zbog svega što je mangulica Sremu i Mačvi dala, mi smo joj u centru Sremske Mitrovice podigli i spomenik, a u njenu čast organizujemo i tradicionalni svinjokolj koji iz godine u godinu okuplja sve više gostiju i to onih koji umeju da cene mangulicu i rado kupuju proizvode od nje – naglašava Slobodan Simić.
Zvuk tamburice, druženje uz vino, gulaš od mangulice, doprineli su oživljavanju starog sremačkog duha, a gostoprimstvo domaćina i čitava atmosfera kojom odiše ova manifestacija nagoveštava da će tradicija živeti još dugi niz godina.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas