sreda, 26 juni 2019
Regionalni radio Srem
Irig 4. decembra vinska prestonica

Za Irig su hroničari odavno zabeležili da je to vinska prestonica, a ovaj laskavi naziv svakim danom se sve više potvrđuje. Od 4. decembra Irig postaje i mesto u kome se rađa sajam voćarstva i vinogradarstva – nazvan VIVO.

Mudrošću lokalne uprave, sajam će biti dvodelni – prvi deo je put do znanja u ovoj oblasti i 4. decembra „vodi” u Hotel „Termal” u Vrdniku, gde će pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević svečano otvoriti ovaj skup.

U ime domaćina učesnike i goste će pozdraviti Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig i Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Iriga.

Za vinogradare u 11 časova u sali B počinje poseban razgovor. Razgovaraće se o tome – kako podići i razviti proizvodnju organskog grožđa (vinograd) i šta je potrebno dograditi u vinogradarskom i vinarskom sektoru da bi sproveli standarde EU.

Sajam će početi u 9 časova promocijom kompanija, fondova i banaka, a nakon svečanog otvaranja govoriće se o zaštiti jabuke.

Domaćini su pozvali vinarije da u vinskom sokaku ponude vina za slave po nižim cenama. Učenici Poljoprivredne škole iz Iriga će ponuditi nokle sa šljivama i gibanicu sa grožđem.

Voćari su uglavnom birali teme i posebno ih interesuje plasman jabuka za koje još nemaju kupca.

Organizatori sajma su pozvali i predstavnike Privredne komore Srbije, udruženja i izvoznike da bi sagledali tržišta.

Sajam voćarstva i vinogradarstva u samom rađanju ideje podržale su agencije i kancelarije za poljoprivredu iz opština Inđija, Ruma, Sremska Mitrovica, Pećinci i Šid.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas