utorak, 26 mart 2019
Regionalni radio Srem

Ruma domaćin urbanistima iz Srbije

Ruma domaćin urbanistima iz Srbije

U Kulturnom centru „Brana Crnčević” u Rumi je 8. novembra otvoren 27. Međunarodni salon urbanizma. Tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije i ove godine je na jednom mestu javnosti prezentovala najznačajnija, aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacije.

Aleksandar Jeftić, predsednik Udruženja urbanista Srbije, napomenuo je da je region Srema jedan od retkih u Srbiji koji nije pogasio svoje javne urbanističke institucije, te da su upravo kolege iz tih javnih urbanističkih preduzeća zaslužne i za jedan intenzivniji razvoj ovog prostora. Jeftić je rekao da je Salon u Rumi naišao na odličan odziv institucija, kako onih koje su učestvovale svake godine, tako i nekih koje su se ponovo pojavile posle nekoliko godina.

Rumi je pripala velika čast da organizuje ovogodišnji Salon, smatra direktorica JUP „Plan” Ruma Milka Pavlović i dodaje da su urbanisti prva karika u lancu budućih investicija, u razvoju gradova, ali i zaštite životne sredine.

Značaj dobro urađene planske dokumentacije apostrofirao je i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

– Ako želite da imate dobar razvoj infrastrukture, dobar razvoj privrede, dobar razvoj države uopšte, sve počinje sa dobrom planskom dokumentacijom. Zato je ovo mesto na kome struka treba da se ostvari i zbog toga su ovakvi saloni veoma značajni – rekao je Galić.

Predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević podsetio je da je upravo naš grad čedo urbanista.

– Ruma ima bogatu urbanističku tradiciju, zapravo je nastala kao čedo urbanista, s obzirom da je njen osnivač upravo kada je formirao Rumu dao nalog da urbanisti iz Evrope budu ti koji će trasirati njene pravce razvoja u narednom periodu. Bez poštovanja urbanističkih načela nema održivog razvoja. Svedoci smo da Ruma ima intezivan ekonomski razvoj poslednjih godina, ali održivost tog razvoja možemo da ostvarimo samo poštujući načela urbanističkog planiranja – poručio je Kovačević.

Sve izložene radove Rumljani će moći da pogledaju u Kulturnom centru „Brana Crnčević” do 13. novembra, a zatim će postavka obići u druge gradove u Srbiji.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas