utorak, 21 maj 2019
Regionalni radio Srem

Novi Konkurs Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice

Novi Konkurs Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice

Mali proizvođači tradicionalnih proizvoda životinjskog porekla od 1. januara ove godine mogu da na lakši način registruju proizvodnju i plasiraju svoje proizvode na tržište. Naime, tada je na snagu stupio Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla. Primena ovog Pravilnika (tzv. „Pravila o fleksibilnosti“), omogućava proizvođačima i prerađivačima mleka i mesa da rade na kvalitetan način u objektima koji zadovoljavaju sve standarde, koji iako su niži nego za velike industrijske proizvođače, ne dovode u pitanje bezbednost hrane. Na taj način rešava se problem legalnog izlaska na tržište malih proizvođača poljoprivredno – prehrambenih proizvoda životinjskog porekla. S tim u vezi, a u cilju obezbeđivanja tržišta i plasmana finalnih stočarskih proizvoda i poluproizvoda iz domaće radinosti, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica raspisala je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u oblasti marketinga na poljoprivrednim gazdinstvima u sektoru prerade mesa i mleka na teritoriji Grada Sremska Mitrovica u 2018. godini.

Ukupan iznos sredstava koji se dodeljuje po Konkursu je 2.950.000 dinara. Za podnosioce prijava, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu 100 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše do 200.000 dinara. Za podnosioce prijava čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, koji su žene ili lica mlađa od 40 godina bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu 100 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše do 300.000 dinara.

Pravo učešća imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici u sektoru mesa i mleka, a prihvatljive investicije su prodajna ambalaža i etiketa, grafički dizajn, štampani promotivni materijal i izrada internet prezentacije. Konkurs je otvoren do utroška sredstava predviđenih za ove namene, a zaključno sa 01.12.2018. godine. Tekst Konkursa, Pravilnik i Prijavni obrazac može se preuzeti u prostorijama Agencije za ruralni razvoj ili na sajtu Agencije www.arrsm.rs.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas