ponedeljak, 20 maj 2019
Regionalni radio Srem

Inđija: Program obeležavanja oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu

Inđija: Program obeležavanja oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu

Povodom oslobođenja u Prvom svetskom ratu Opština Inđija organizuje veliku svečanost za obeležavanje izuzetno značajnog datuma za istoriju našeg grada. U programu učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, garde Vojske Srbije, umetnici i glumci, đaci osnovnih i srednjih škola i građani opštine Inđija.

Program počinje svečanom povorkom u 16 časova koja će se kretati od gradskog stadiona, pešačkom zonom, spušta se do pravoslavne crkve Vavedenje Presvete Bogorodice i pored Doma zdravlja završava do Sportske hale u kojoj se svečanost nastavlja.

Na čelu svečane povorke nalaziće se pripadnici konjičke brigade Ministarstva unutrašnjih poslova koji će nositi oficirske uniforme iz Velikog rata, zatim vod vojnika Garde Vojske Srbije koji će takođe nositi uniforme iz tog vremena, a odmah iza njih svečani policijski orkestar koji nastupa sa muzičkim programom.

Kao aluzija na 1300 mladih srpskih mladića koji su u to nesrećno vreme dobili vanredno unapređenje u čin kaplara, nastupiće 1300 đaka inđijske opštine odajući im počast na neverovatnom herojstvu.

U Sportskoj hali u centru Inđije pripremljen je takođe bogat kulturno umetnički program koji počinje u 17 časova.

Nakon intoniranja državne himne i obraćanja zvaničnika, inđijski gimnazijalci izvešće predstavu „Veličanstvena Srbija“ u kojoj glume znamenite ličnosti iz tog doba. Nakon njih nastupiće poznata srpska umetnica Ivana Žigon i na kraju programa glumica Biljana Đurović izvešće monodramu „Nadežda Petrović“ o teškom položaju ranjenika i lekara u ratnom vihoru valjevske bolnice.

Bitno je napomenuti da će pre početka svečanog programa predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak položiti zajedno sa drugim delegacijama venac na spomenik srpske heroine Milunke Savić i na bistu Kralja Petra I.

Pozivamo sve građane opštine Inđija da u četvrtak, 8. novembra, sa početkom u 16 časova dođu do Gradskog stadiona, odakle počinje svečana povorka, i svojim prisustvom uveličaju značajan istorijski datum naše opštine.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas