ponedeljak, 20 maj 2019
Regionalni radio Srem

Proizvodnja cveća sve isplativija

Proizvodnja cveća sve isplativija

Proizvodnja cveća je poslednjih godina postala veoma zanimljiva, posebno za mlade poljoprivrednike koji mogu da prate nove tehnologije i tako ostvare dobru zaradu. Pre tri godine taj posao je počela i Snežana Pavlović iz Platičeva koja zajedno sa suprugom sada prodaje kvalitne sadnice sezonskog cveća, a gaji ih u nekoliko moderno opremljenih plastenika.

Snežanu Pavlović iz Platičeva najčešće ćete pronaći u jednom od plastenika u kojima uzgaja sadnice cveća. Sada se u plastenicima nalaze dan i noć, zimske ruže, a već je počela i pripremu cveća za proleće. Kaže nije lako, ali može da se isplati. Kada je počinjala nije kaže znala šta je sve čeka ali uz pomoć porodice uspešno se bavi cvećarstvom. Dobila je i pomoć resornog pokrajinskog sekretarijata.

Za kvalitetnu rasadu cveća potrebno je dosta znanja pa je svaki savet dobro došao. Konkurencije ima i to je dobro, ali je važno imati tržište. Pavlovići za sada nemaju problem sa plasmanom, jedini problem je nedostatak radne snage.

Plastenici su sada skoro prazni što je dobro. Ovo što je preostalo ubrzo će naći kupca, pa Pavlovići razmišljaju o proširenju proizvodnje. Već se postavlja konstrukcija za novi plastenik, što znači da će asortiman cveća biti veći  i poboljšati prodaju, što će rezultirati i većom zaradom.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas