sreda, 26 juni 2019
Regionalni radio Srem

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine

U Master centru Novosadskog sajma, u nedelju 14. oktobra, održan je 10. Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova.
Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova čiji je cilj da promoviše aktivizam, kreativnost i preduzetnički duh žena iz ruralnih područja Vojvodine, poveća vidljivost ove društvene grupe, ali i ukaže na mnogobrojne doprinose žena sa sela očuvanju kulture i života seoskih zajednica Vojvodine.
Bila je ovo prilika da se posetioci, ali i predstavnici institucija, stručna javnost i mediji upoznaju sa bogatim stvaralaštvom seoskih žena koje predstavljaju značajan resurs za razvoj poljoprivrede, turizma ali i lokalnih zajednica uopšte.
Svake godine svoje proizvode iz domaće radinosti, pre svega rukotvorine, vez, tkanice, suvenire i tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima, predstavi blizu 200 seoskih udruženja žena iz svih opština i gradova Vojvodine. Uz podršku mitrovačke Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport i Agencije za ruralni razvoj, i Sremska Mitrovica je imala svoje predstavnike na Sajmu. Ručne radove i sremačke specijalitete predstavili su Udruženja žena „Laćarkuše“, „Dika“ iz Kuzmina, „Desanka Maksimović“ iz Šašinaca, „Bešenovke“, „Ženski svet“ iz Čalme, a rukotvorine, suvenire i slatko-slanu zimnicu su posetiocima ponudili „Zlatno runo Sirmijuma“, „Plodovi Mačve“ iz Noćaja, „Rukotvorine“ Sremska Mitrovica, PG Savatić iz Zasavice, „Koziris“ iz Sremske Mitrovice i MZ Laćarak.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas