ponedeljak, 20 maj 2019
Regionalni radio Srem

Prva manifestacija posvećena gljivama održana u gradu na Savi

Prva manifestacija posvećena gljivama održana u gradu na Savi

Međunarodna gastro manifestacija „Gljive kao hrana i lek“ održana je za vikend na Gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici. Manifestaciju je organizovalo Udruženje „Lisičarka“ iz Sremske Mitrovice, sa ciljem približavanja čarobnog carstva gljiva stanovništvu. Podršku manifestaciji dali su Grad Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, mitrovačka Agencija za ruralni razvoj i Turistička organizacija, Centar za kulturu „Sirmijumart“, kao i naša medijska kuća.

Na manifestaciji posvećenoj gljivama izlagači su predstavili konzumne proizvode od gljiva, kao i lekovite preparate koji pomažu u lečenju i jačanju imuniteta. Po prvi put je građanima predstavljena izložba samoniklih gljiva sakupljenih na Fruškoj gori.

Manifestaciju „Gljive kao hrana i lek“ zvanično je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević.

Podršku manifestaciji posvećenoj gljivama dala je i mitrovačka lokalna samouprava. Događaju je prisustvovao predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković.

Mitrovčani, ali i gosti iz Grčke, Slovenije i Hrvatske, uživali su u specijalitetima od gljiva, naučili su takođe na koji sve način mogu da se upotrebljavaju gljive.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas