nedelja, 19 maj 2019
Regionalni radio Srem

Sremska Mitrovica u akciji Dan bez automobila u gradovima

Sremska Mitrovica u akciji Dan bez automobila u gradovima

Sremska Mitrovica jedini je grad u Sremu koji se pridružio akciji Stalne konferencija gradova i opština „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se obeležava od 16. do 22. septembra. Tako su danas predstavnici sremskomitrovačke lokalne samouprave na posao došli peške ili automobilom. Dobar primer pokazao je i gradonačelnik Vladimir Sanader, koji je pešice stigao do svog radnog mesta.

U ovoj akciji, gradonačelnici i predsednici opština 30 gradova i opština ličnim primerom podržavaju principe Evropske nedelje mobilnosti i na posao dolaze bez automobila. Učešćem, gradovi i opštine iz Srbije pridružuju se Evropskoj inicijativi u koju je svake godine uključeno preko 2000 gradova i opština iz 45 država sa više od 250 miliona stanovnika.

– S obzirom na to da Grad Sremska Mitrovica ove godine prvi put obeležava Evropsku nedelju mobilnosti, priključili smo se akciji Stalne Konferencije gradova i opština tako što su naši načelnici, oni koji su u mogućnosti,  na čelu sa mnom došli peške ili biciklom na posao. Uvek ćemo podržati ovaj vid akcija, pre svega zbog zdravog načina živote i promocije alternativnih vidova saobraćaja u odnosi na saobraćaj koji korist fosilna goriva. Osim toga, zdravo je baviti se nekom fizičkom aktivnošću kao što je šetanje ili vožnja biciklom. Mi živimo u relativnom malom gradu, mislim da bi i građani mogli da slede naš primer i priključe se ne samo ovoj akciji nego malo češće se odreknu automobila – rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

Tema ovogodišnje akcije jeste kombinovanje različitih vidova prevoza uz slogan „Kombinuj i kreći se!“.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas