subota, 23 februar 2019
Regionalni radio Srem

Delegacija nemačkog grada Berzenbrika u poseti Rumi

Delegacija nemačkog grada Berzenbrika u poseti Rumi

Delegacija nemačkog grada Berzenbrika je u poseti opštini Ruma. Članove delegacije je u Gradskoj kući primio predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić sa saradnicima. Delegaciju čine visoki zvaničnici tog nemačkog grada predvođeni Andresom Gutlerom, načelnikom za privredu Berzenbrika, koji je ovog puta u Rumu došao kao izaslanik gradonačelnika dr Horst Bajera.

Ruma i Berzenbrik promovišu Agendu 2030, koja podrazumeva podizanje nivoa svesti nemačkih i srpskih jedinica lokalne samouprave i definiše ciljeve održivog razvoja. Na zajedničkom sastanku dve strane precizirani su završni koraci u realizaciji projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“, tj. postavljanje solarnih panela na školi u Malim Radincima. Projekat finansira Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Nemačke, a sastanku su prisustvovali i predstavnici organizacije „Gradimo mostove“, zadužene za saradnju Berzenbrika i RumeHari Kindt i Željko Dragić, kao i Norbert Vagner zadužen za Agendu 2030.

– Napravili smo konačan dogovor oko realizacije projekta postavljanja solarnih panela u našoj osnovnoj školi u Malim Radincima i na sportskom terenu u Berzenbriku. Uspeli smo da prevaziđemo određene birokratske procedure i mislim da ćemo do kraja novembra, kada je rok za implementaciju, uspešno realizovati projekat i to će nam biti preduslov da već u narednoj godini opet partnerski apliciramo za neke druge projekte – izjavio je predsednik Mančić.

Pored zvaničnika u Rumu su došli i tinejdžeri iz Berzenbrika, a reč je o tradicionalnoj razmeni mladih i već treću godinu zaredom omladina iz nemačkog grada dolazi u Rumu i smeštena je u privatnom smeštaju kod svojih vršnjaka. Ovog puta u Rumu je došlo 26 tinejdžera iz Nemačke, a u drugoj polovini avgusta 36 mladih Rumljana putuje u desetodnevnu uzvratnu posetu.

A kako se na mladima temelji dugoročno prijateljstvo dva grada, koje je krajem 2017. godine krunisano potpisivanjem Povelje o bratimljenju dva grada, došlo je i do ideje da se u našem gradu i Berzenbriku formiraju parkovi prijateljstva. Tako je omladina Rume i Berzenbrika u sportskom kompleksu za konjički sport, u Tivolskoj ulici, simbolično zasadila dvadesetak stabala formirajući mini Park prijateljstva.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas