subota, 23 februar 2019
Regionalni radio Srem

Inđija se odužila heroini Velikog rata

Inđija se odužila heroini Velikog rata

U Inđiji je u danu punom simbolike i snažnih emocija svečano otkriven spomenik Milunki Savić, najodlikovanijem vojniku Velikog rata, heroju čije ime treba i mora da se spominje kao uzor svim generacijama.

Spomenik su otkrili generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, brigadni general Duško Žarković i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.  Prenoseći pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Selaković je rekao da je ova kiša zanemarljiva u odnosu na muke naroda tokom rata.

– Neka nas ova današnja kiša koja nas je snašla ovim lepim povodom otkrivanja spomenika Milunki Savić podseti da to nije ništa spram muka koje su u golgoti srpskog naroda, vojske i države preživeli heroji Velikog rata pre više od 100 godina – izjavio je Selaković, zahvalivši se Opštini Inđija što se setila heroine iz Velikog rata i istakao da je Milunka bila veliki borac, hranitelj, majka i žena kojom je vladala ogromna ljubav u miru jer je rodila jednu kćerku, tri usvojila a othranila preko 30-oro dece iz okoline Jošaničke banje.

– Milunka Savić je najbolji primer koliko su žene u Srbiji jake, odlučne i posvećene pre svega porodici a onda na najbolji mogući način otadžbini, kako u ratu tako i miru kada su iskušenja često bila veća. Podizanjem spomenika pokazujemo da nismo zaboravili one ljude koji su nam doneli slobodu koju danas uživamo, a tako čuvamo i od zaborava srpsku heroinu, ali usudiću se da kažem svetsku heroinu, našu Milunku Savić – istakao je Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija.

Autor spomenika Milunki Savić je Jelena Božović-Đorđević, vajarka iz Beograda. Spomenik je visine 2 metra i 35 santimetara, izliven u bronzi na postamentu visine 170 santimetara, autora Miodraga Jakšića koji je osmilio i parterno rešenje oko spomenika.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas