nedelja, 16 juni 2019
Regionalni radio Srem

Zasavica dobila priznanje Saveta Evrope

Zasavica dobila priznanje Saveta Evrope

U Strazburu, 6. aprila 2017. Međunarodni žiri Evropske konvencije o pejzažu dodelio je upravljaču SRP Zasavica – Pokretu gorana Sremske Mitrovice priznanje Saveta Evrope za postignuća i prikazao ih široj javnosti kao izvor inspiracije.
Priznanje je dobijeno za projekat „Zaštita i upravljanje Specijalnim rezervatom prirode Zasavica kao sredstvo za održivi razvoj“.

Podržavajući napore Srbije da usvoji Direktivu Evropske unije o staništima i zaštiti dve ugrožene vrste, projekat je omogućio razvoj upravljanja i plana razvoja, detaljne metode zaštite i nove mogućnosti za specijalni rezervat prirode. S obzirom na približavanje Srbije Evropskoj uniji, postojala je potreba da se uvedu ovi moderni pristupi, uključujući participativno planiranje upravljanja rezervatom, identifikaciju, označavanje i upravljanje zaštićenim područjem na osnovu Evropske direktive staništima i poveže zaštite prirode sa širom perspektivom ruralnog razvoja.

Prema oceni međunarodnog žirija, „projekat je promovisao svest javnosti da otkrije prirodna staništa i učešće javnosti u inicijativama za zaštitu ekosistema i biodiverziteta na način koji je posebno povoljan za održivi razvoj ruralne sredine“.

Značaј nagrade јe motiv i satisfakciјa graђanima Republike Srbiјe, koјima u sveobuhvatnom kontekstu Konvenciјe pripada dominantno mesto: pravo na kvalitetan predeo, adekvatnu životnu sredinu, održivi opstanak kroz ekonomsku sigurnost sadašnjih i budućih generaciјa, istakao je upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica Slobodan Simić, kojem je nagrada uručena prošle nedelje u Letoniji.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas