subota, 23 februar 2019
Regionalni radio Srem
Sremska Mitrovica: Grad podržava projekat Glac

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, potpisan je sporazum o saradnji između Glac projekta i Muzeja Srema. Potpisivanju protokola o saradnji prisutvovali su i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, direktor Muzeja Srema Saša Bugadžija i predstavnici Glac projekta.
U okviru saradnje Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu, u partnerstvu sa Muzejem Srema i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, predviđeno je dugogodišnje istraživanje kasnoantičke vile na nalazištu „Glac“, u blizini Sremske Mitrovice. Cilj saradnje je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta, kao i omogućavanje mladim istraživačima da korišćenjem najsavremenijih metoda proučavaju antičko nasleđe.
Projekat „Glac“ podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će biti obučavani srpski, australijski i drugi inostrani studenti i đaci. Krajnji cilj projekta je da se predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.
Projekat „Glac“ su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Australije u Beogradu i Grad Sremska Mitrovica.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas