ponedeljak, 24 juni 2019
Regionalni radio Srem

Pokrajinski sekretarijat za kulturu: Sredstva za irišku opštinu

Pokrajinski sekretarijat za kulturu: Sredstva za irišku opštinu

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je danas ugovore predstavnicima 21 institucije i ustanove kulture iz Novog Sada, Iriga i Beočina čiji su programi podržani na konkursu „Publika u Fokusu“.
Reč je o konkursu koji je raspisala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“, a 20 miliona dinara sa koliko su podržana ukupno 32 programa, obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. To je, inače, samo deo od ukupno 87 miliona dinara koliko je u prošlogodišnjem pokrajinskom budžetu odvojeno za podršku projektu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“.
Obraćajući se dobitnicima sredstava, Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo što se, zahvaljući ovoj podršci, ostvaruje primarni cilj svake kulturne aktivnosti – da kulturni sadržaji budu pristupačni publici.
Miloševićeva je naglasila i da se na ovaj način podstiče saradnja između institucija kulture, privatnog preduzetništva u oblasti kulture i udruženja građana koja se bave kulturnim aktivnostima.
Prema rečima Nemanje Milenkovića, direktora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“, konkursna komisija je prilikom donošenja odluke o tome koji programi će biti podržani, u fokus stavila njihov uticaj na mobilizaciju i edukaciju publike, kao i podsticanje razvoja kapaciteta institucija i ustanova koje su nosioci tih programa.
Za programe koji su ocenjeni kao najbolji, ugovori su danas uručeni Galeriji Matice srpske, Spomen ‒ zbirci Pavla Beljanskog, Srpskom narodnom pozorištu, Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirci Rajka Mamuzića, Vojvođanskom simfonijskom orkestru, Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, Ustanovi za kulturu i obrazovanje KC „Mladost“ iz Futoga, Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61“, Sterijinom pozorju, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Muzeju Vojvodine, Srpskoj čitaonici u Irigu, Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Centru za kulturu, sport i turizam iz Beočina, Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina, Pozorišnom muzeju Vojvodine, Pozorištu mladih, Ustanovi za kulturu i obrazovanje KC „Kisač“ i Arhivu Vojvodine.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas