sreda, 16 januar 2019
Regionalni radio Srem
Sremska Mitrovica: Sećanje na 17.maj 2014. godine

Pre tačno četiri godine, 17. maja 2014. godine, nivo reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je neverovatnih, i do tada nezapamćenih, 863 centimetara. U tom periodu Sava je pretila da poplavi grad, ali na sreću grad je uspešno odbranjen od poplava.

Sećajući se tog dana i odajući priznanje svim građanima na uspešnoj odbrani od nabujale reke Save, danas se u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući, a zatim i na Savskom keju ponovo okupio Štab za vanredne situacije.

– Danas stojimo na mestu gde je voda pre četiri godine bila 863 centimetra, što smo i ovom tablom obeležili, hiljadugodišnja voda koja je pretila da ugrozi grad, odnosno pretila je da potopi deo grada. Četiri godine kasnije mi smo mnogo toga uradili. Uredili smo kanalsku mrežu kako u gradu, tako i u selima, nasip je saniran gde god je bilo primećeno da ima problema. Uveliko radimo na projektu mobilnih panela. Učesnici smo mnogih međunarodnih projekata koji se bave odbranom od poplava, a jedan od najznačajnijih je formiranje retenzije u bosutskim šumama zajedno sa Vodama Vojvodine, Hrvatskim vodama i Vojvodina šumama. Taj projekat bi trebao da obezbedi dugotrajnu sigurnost i Grada Sremske Mitrovice i Šapca, kada se pojave hiljadugodišnje vode one bi bile preusmerene u šume kod Bosuta i na taj način bi se smanjio pritisak na nasip. Projekat će trajati sigurno desetak godina i posle toga mislim da ćemo svi biti bezbedniji u gradu – izjavio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas