subota, 23 februar 2019
Regionalni radio Srem

Ruma: Svetski dan srca

Danas se obeležava svetski dan srca i to pod sloganom “Ojačajte svoje srce”. Tim povodom rumski Dom zdravlja organizovao je besplatne preglede pacijenata u Kulturnom centru u Rumi.

Bolesti srca su i dalje na prvom mestu po broju smrtnosti. Prevencija ima velki značaj. O tome je Zlatko Markovinović razgovarao sa doktorkom Draganom Bosić Živanović, specijalistom opšte medicine.

“Prema podacima iz 2015. godine,  u našoj zemlji kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan sa procentom od 52,4% od ukupne smrtnosti. Faktori rizika na koje ne možemo delovati su: nasleđe, pol, godine života, ali faktori rizika na koje možemo da utičemo su brojniji: nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, povišeni krvni pritisak, povišene vrednosti šećera, hlesterola i triglicerida  u krvi. Zato se mi trudimo da što više skrenemo pažnju javnosti na načine borbe protiv ove bolesti. U našem DZ postoji centar za prevenciju u kom sprovodimo preventivne mere i aktivnosti a izabrani lekari tokom svog svakodnevnog rada apeluju na načine kojima se kontroliše bolest: promeniti neke životne navike u cilju što dužeg, kvalitetenijeg i boljeg života”, kaže doktor Bosić Živanović.

“Bolesti srca su vodeći uzrok smrti. 80 % preveremenih smrtnih ishoda može da se spreči  kontrolom faktora rizika kao što su pušenje, neadekvatna ishrana i fizička neaktivnost. Povodom svetskog dana organizovali smo akciju besplatnih pregleda u KC Ruma, gde građani mogu da izmere arterijski krvni pritisak, šećer, holesterol, trigliceride, da im se uradi EKG i samim tim da provere svoje kardio vaskularne rizike” rekla je direktorica Doma zdravlja u Rumi, Jelena Stojanac Mračević.

Organizatori iz DZ Ruma apeluju na građane da se odazivaju na ovakve akcije u što većem  broju.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas