subota, 23 juni 2018
Regionalni radio Srem

SM: Kontrole vozača i autobusa koji prevoze đake na eksukurzije

SM: Kontrole vozača i autobusa koji prevoze đake na eksukurzije

 

Pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, u toku maja i juna ove godine, sprovode intenzivne kontrole vozača i autobusa koji prevoze đake na ekskurzije.
Cilj kontrola je da se prevoz dece podigne na što viši nivo, što doprinosi povećanju bezbednosti saobraćaja u celini.

Načelnik Odeljenja saobraćajne policije Vladimir Roljić kaže da se aktivnosti policije sastoje u kontroli vozača i kontroli tehničke ispravnosti autobusa kojim se prevoze deca.

-Prošle godine smo imali skoro 500 pregleda vozača i autobusa. U vrlo retkim slučajevima smo zabeležili neke nepravilnosti – dodao je Roljić

Praksa je da direktori škola pravovremeno, a najkasnije 48 časova pre otpočinjanja ekskurzije, obaveste nadležnu organizacionu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju autobusa, kako bi policijski službenici saobraćajne policije mogli da realizuju kontrolu autobusa i vozača pre početka vožnje.

– U okviri pripreme, a i same realizacije eksukurzije trudimo se da ispunimo vaspitne ciljeve, ali svakako stavljamo akcenat na zaštitu i bezbednost učenika. – istakla je Ankica Jevtić direkorica OŠ „Slobodna Bajić Paja“ Sremska Mitrovica.

Kontrola vozača se obavlja uvidom u njegovu vozačku dozvolu, proverom da li je imao dovoljno sati i dana odmora pre polaska na put. Vozač se obavezno alkotestira zbog utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu.
Policija proverava tehničku ispravnost autobusa uvidom u dokumentaciju i vizuelnim pregledom na licu mesta, svetlosno – signalnih uređaja i posedovanja neophodne opreme. Kontroliše se da li autobus poseduje protivpožarni aparat i da li u njemu ima dovoljno sedišta za sve đake i nastavnike koji putuju na ekskurziju.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas