utorak, 24 april 2018
Regionalni radio Srem

SREMSKA MITROVICA: Proslava Markovdana u Udruženju „DAUN“

SREMSKA MITROVICA: Proslava Markovdana u Udruženju „DAUN“

 

U društvu prijatelja i porodica, svoju krsnu slavu Svetog Marka, protekle nedelje proslavilo je mitrovačko Udruženje osoba sa Daun-sindromom “Daun”. Udruženje koje trenutno ima više od 25 članova, Svetog Marka slavi u spomen na dvojicu svojih članova istog imena. Prvi od njih je preminuo, a drugi trenutno živi sam u Sremskoj Rači i u potpunosti zavisi od pomoći udruženja, prijatelja i rođaka

Kada smo odlučili da slavimo, rešili smo da se molimo Svetom Marku. Na taj način smo oživeli uspomenu na jednog našeg preminulog člana, čiji grob obilazimo, ali smo u isto vreme hteli da skrenemo pažnju i na drugog našeg člana koji jako teško i kome je potrebna svaka vrsta pomoći i pažnje. Time smo ujedno ukazali i na položaj druge naše dece koju okupljamo u “Daunu”, rekao je prvi čovek udruženja Radovan Kekić uz napomenu da je proslava Markovog dana ujedno i prilika da se članovi, njihove porodice i prijatelji druže i zabave: – Svaka Slava je u principu veseo momenat, pa tako i mi ne dopuštamo da nas problemi i nevolje oslabe i ražaloste. Veselimo se životu, radujemo se što imamo priliku da budemo sa svojom decom, što uprkos svemu možemo da ih razveselimo – kaže Kekić


Proslava Markovdana trajala je do duboko u noć, a iz prostorija “Dauna” u ulici Branka Radičevića dopirali su muzika i pesma kojima su članovi udruženja još jednom pokazali da umeju da se raduju, ali i da imaju čemu.
Ove godine, udruženje “Daun” zajedničkim naporima Steve Lapčevića novinara Sremskih novina i Stevice Bjelkića urednika “Radija Srem” na poklon je dobilo i računar. Na taj način, omogućeno je udruženju da bolje rukovodi svojim poslovima kako bi što bolje ostvarilo svoje ciljeve.
Zahvalivši se na poklonu, sekretar udruženja Radovan Kekić je u ime “Dauna” istakao da je njegova materijalna vrednost, ma kolika bila, znatno manja u odnosu na činjenicu da su ovim humanim gestom novinari pokazali da imaju razumevanja i ljubavi za sve članove udruženja koje je upravo zahvaljujući novinarima uspelo da se razvije i široj javnosti stavi do znanja da se osobe sa Daun sindromom ne razlikuju mnogo od onih koji su imali dovoljno sreće da ne moraju da se nose sa ograničenjima koje ovo stanje donosi.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas