utorak, 11 decembar 2018
Regionalni radio Srem

Inđija: Obuka za rodno odgovorno budžetiranje

Inđija: Obuka za rodno odgovorno budžetiranje

Opština Inđija među prvim je lokalnim samoupravama koje je organizovala obuku za rodno odgovorno budžetiranje. Obuku su prošli svi akteri koji učestvuju u kreiranju lokalnog budzeta sa ciljem da do 2020. godine inđijski budžet bude u potpunosti kreiran u skladu sa izmenjenim Zakonom o budzetskom sistemu.

Zakon o budžetskom sistemu pre dve godine pretrpeo je određene izmene. Jedna od njih odnosi se na rodno odgovorno budžetiranje na nivou republike, pokrajine ali i na nivou samih lokalnih samouprava. Svi gradovi i opštine u našoj zemlji do 2020. godine trebaju svoje budžete da usklade na taj način da se javni novac u istoj meri troši na sve građane i građanke. U skladu sa tim Opština Inđija, jedna je od prvih lokalnih samouprava koja je preduzela konkretne mere, a jedna od njih je i obuka za sve organe i organizacije koje učestvuju u kreiranju budžeta, kaže Radmila Mitrović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Inđija.

Za ovaj posao Opština Inđija angažovala je organizaciju UN vomen. Sanja Nikolin, eskpertkinja iz pomenute organizacije istakla je da Opština Inđija ima dobru volju i da je to čini odličnim kandidatom, uzimajući u obzir i sve do sada postignute uspehe koje je zabeležila ta lokalna samouprava.

Kako su istakli predstavnici Opštine Inđija, bitno je da se do 2020. godine uvodi linija po linija u budžetu koje će se odnositi na rodno odgovorno budžetiranje da bi se na kraju došlo do toga da takav bude i ceo budžet.

 

 

 

 

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas