subota, 23 juni 2018
Regionalni radio Srem

Inđija: Pešačka zona – „u kvaru“

Inđija: Pešačka zona – „u kvaru“

Šta razlukuje selo od varoši? Kažu: varoš mora da ima trg i – korzo, odnosno, pešačku zonu, gde se građani bezbrižno šetaju. Drugi deo ulice Vojvode Stepe već dugi niz godina je pretvoren u korzo: od Pošte do Kulturnog centra. Ulazak automobila je regulisan automatskom rampom koja se otvara elektronskom karticom i ceo ovaj sistem često je u kvaru. Tako je i poslednjih meseci, a šta će biti nadalje – odgovor smo dobili od predsednika opštine Vladimira Gaka, koji ističe da se nasleđeni problem ogleda u tome da je za ulazak u zonu izdato preko 400 kartica i one se suviše često koriste, a ceo sistem rampe nije predviđen za toliku upotrebu. Rampa je popravljena, ali se čeka revizija izdatih kartica, kaže Gak. Mogućnost otvaranja ulice za saobraćaj je ograničena podlogom – štampanim betonom, zato je cilj da ovaj deo ulice ostane pešačka zona.

Šta kažu oni koji u ovoj pešačkoj zoni – šetaju ili i rade: građani su za pešaku zonu, ali i da oni koju stanuju ili rade da mogu da uđu i izađu. Ugostitelji traže i više saobraćajne discipline, kontrolu i brzine kretanja automobila.

I kad smo pomislili da su tu svi problemi ovog šetalita – novi rakurs kamere otkrio je novi problem – fasade starih kuća koje, takođe, prete pešacima. Naslednika vlasnika Krznare – Valentina Knebla nema da renoviraju, a stanari ne mogu sami, jer su potrebne i saglasnosti ustanova za zaštitu kulturnog nasleđa. Za najavu nove teme – dovoljno.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas