utorak, 19 juni 2018
Regionalni radio Srem

Inđija: Nova ambicija – OKUD „Inđija“

Inđija: Nova ambicija – OKUD „Inđija“

Kulturno-umetnička društva uvek vidimo u punom sjaju – pod svetlima  pozornice, u nošnjama. Ovaj put beležimo „proces proizvodnje“ – kako se dolazi do savršene koreografije. Na probi Omladinsko-kulturno-umetničkog društva „Inđija“ od  Milana Barjakatarevića novog umetničkog rukovodioca koji sa svežim elenom doteruje nove koreografije saznajemo da pored očuvanja postojećih koreografija uvode i dve nove koje će premijerno predstaviti na svom prolećnom koncertu.

Da bi se ideje koreografa realizovale na nastupima – nužni su dugi i teški treninzi ili kako „kuturnjaci“ kažu probe. Igračima takođe ne-nedostaje ambicije da dostignu najviši rezultat. Tamare Dukić je u ovom društvu četiri godine, vredno vežba i raduje se svakom novom putovanju. Branislav Sabov je među najstarijim omladincima – već deset godina igra,  a sada je nosilac prvog ansambla. Za njega je najvažnije druženje koje je sastavni deo amaterizma, zato je u protekloj deceniji, čuvajući od zaborava folklornu tradiciju, stekao i brojne prijatelje.

I pored toga što ovo društvo očekuje Skupština i izbor novog Upravnog odbora sadašnji predsednik i osnivač Zoran Drča veruje da su pred ovim društvo samo bolji dani i novi uspesi, jer uskoro ovo društvo će biti domaćin folklornom ansamblu iz Rusije, a uveren je da će obezbediti sredstva za uzvratnu poseto. Ove godine OKUD „Inđija“ organizovaće 3. Festival pod nazivom „ Drina nije granica“, a Drča se nada da će prevazići pokrajinski novo i dobiti republički značaj.Na osnovu ovakvog optimizma i ambicije svaka briga za očuvanje folklorne tradicije je bez osnova.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas