nedelja, 22 april 2018
Regionalni radio Srem

Inđija: Udruženje „Vina Inđije“

Inđija: Udruženje „Vina Inđije“

Rodno mesto dobrog vina je dobar vinograd, a podrum je „srećno detinjstvo“. Zato je udruženje malih vinogradara i vinara – dobilo podrum, a kako je proizvodnja vina jedna vrsta umetnosti – nalazi se u  Galeriji „Kuća Vojnovića“. Inicijator osnivanja udruženja „Vina Inđije“ Aleksandar Milivojević kaže da su se mali vinogradari i vinari okupili kako bi lakše obezbedili viši nivo proizvodnje, a  udruženje je osnovano pre dve godine.

Pored tehničke, laboratorijske i stručne podrške svojim članovima, ovo udruženje za najširu javnost organizuje susrete malih vinogradara,vinara, velikih ljubitelja i velikih proizvođača. Saša Ivaniš predsednik udruženja je predstavio  prvu  ovogodišnju „vinsku tribinu“ – Vinariju „Mačkov podrum“ iz Iriga i vlasnika Savu Jojića sa četiri vrhunska vina, koja su već dobila prestižne nagrade.

A Sava Jojić, pre svega vinogradar, a potom i vinar, u ovom udruženju nije samo gost, s obzirom na to da od osnivanja ovom udruženju daje punu podršku, zato i ovaj put ističe da se u  ovam  poslu ne može biti –  bez ljubavi.

Vinarija „Mačkov podrum“ tržištu svake godine isporuči između 120.000 i 150.000 boca vrhunskih vina, ali, kako raspolaže sa 30 hektara vinograda, ne može celokupan rod grožđa da preradi, te višak iznosi na tržište i jedna je od retkih vinarija koja grožđe ne kupuje u inostranstvu, već – prodaje. Zato je svaki savet Save Jojić – vina vredan, a prvi korak ka uspešnom vinogradarstvu je izbor sorti i to ne pomodnih, već onih koje odgovaraju zemljištu i podneblju.

I ovog puta potvrdila se poslovica – „Ko ima dobro vino, ima i dobrog prijatelja“, a udruženje „Vina Inđije“ planira da sledeći susret ima takmičarski karakter, što u  druženju vinara – baš ništa ne menja.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas