sreda, 20 juni 2018
Regionalni radio Srem

Ruma: Opština Ruma finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje

Ruma: Opština Ruma finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje

Opština Ruma od ove godine finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

Osnovni preduslov za ostvarivanje prava je da je bračni par već imao tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a pravo će imati i parovi koji su odbijeni od strane Republičke komisije, a prema medicinskom nalazu vantelesna oplodnja je jedini način da dođu do željene trudnoće.

Opština Ruma će u 2017. godini finansirati 10 parova sa po 220.000 dinara, ali ukoliko se u toku godine javi više od deset parova lokalna samouprava je spremna da obezbedi i dodatna sredstva za ovu meru pomoći, istakla je zamenica predsednika Opštine Ruma Marija Stojčević, na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj kući.

„Ukoliko bude podneto više od deset zahteva u 2017. godini, pristupićemo rebalansu budžeta i obezbedićemo sredstva kako bi izašli u susret svim parovima koji imaju problema sa sterilitetom. Inače, starosna granica u Opštini Ruma za žene iznosi 44 godine, što je za dve godine više nego što je na snazi u Republici Srbiji. Podizanje starosne granice na 44 godine je takođe je jedan od načina da pokušamo da pomognemo svim ženama da se ostvare kao majke i dobiju potomstvo“, izjavila je Marija Stojčević.

Predsednica opštinske Komisije za vantelesnu oplodnju dr Smilja Lončar je naglasila da je procedura za dobijanje sredstava jednostavna i kratka, ali i da se Opština Ruma skupštinskim usvajanjem Odluke o uslovima i načinu ostvarivanja prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju svrstala u krug odabranih lokalnih samouprava, koje razmišljaju o budućnosti.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas