sreda, 20 juni 2018
Regionalni radio Srem

Inđija: Lokalna samouprava finansira vantelesnu oplodnju

Inđija: Lokalna samouprava finansira vantelesnu oplodnju

Na poslednjoj sednici Opštinskog veća u Inđiji utvrđen je predlog odluke o ostvarivanju prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje. Ovom odlukom stvorene su mogućnosti da opština Inđija finansira vantelesnu oplodnju parovima do četvrtog pokušaja sa po 250 hiljada dinara.
Troškovi finansiranja vantelesne oplodnje koje nudi država vrlo često nisu dovoljni da svi koji to žele nađu šansu za rođenje deteta. Opština Inđija utvrdila je predlog odluke kojom se daje mogućnost velikom broju parova da dobiju dete.
Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da je utvrđivanje pomenutog predloga jedan od mera koje lokalna samouprava donosi sa ciljem povećanja nataliteta. „Ovo je prvi put u istoriji opštine da se u budžetu izdvajaju sredstva za vantelesnu oplodnju. Znamo da Republika finansira prvi, drugi i treći pokušaj, ali mi smo želeli da pružimo još šansi bračnim parovima i bićemo presrećni ako ovim putem Inđija dobije makar jednog stanovnika više“, izjavio je Gak.
Predlogom odluke utvrđuje se i proširenje starosne granice u odnosu na republičku, i to do 44 godine. Takođe, bračni parovi mogu da pokušaj vantelesne oplodnje ostvare kako u državnim tako i u privatnim klinikama sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje ima potpisan ugovor.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas