utorak, 19 juni 2018
Regionalni radio Srem

Ruma: Edukacija poljoprivrednika

Ruma: Edukacija poljoprivrednika

Trgovanje preko Produktne berze i kreditne linije Razvojnog fonda Vojvodine privukle su veliki broj poljoprivrednika iz opštine Ruma na današnjem edukativnom predavanju u Poljoprivrednoj stručnoj službi. Poljoprivrednici su dobili odgovore na pitanja kako trgovati u najpoovljnijem trenutku, odnosno na koji način po najboljoj  ceni istupiti na tržište.

Interesovanje poljoprivrednika za ove teme bilo je veoma veliko. Njih više od 70 je imalo priliku da čuje  nešto više o prodaji robe preko Produktne berze u Novom Sadu, koja je saradnju sa registrovanim gazdinstvima oko prodaje  uspostavila pre tri meseca.“ Poljoprivrednici sada, kao i pravna lica imaju mogućnost da preko produktne berze prodaju svoje žitarice i tako najviše izvuku iz svoje robe i tržišta“, istakao je u Rumi Miloš Janjić direktor Produktne berze u Novom Sadu. Poljoprivrednici kažu da je ovakav potez Produktne berze prava stvar. Očekujem da će nam sada biti lakše. Čak iako nemamo dovoljno robe za prodaju možemo se udružiti i nadam se postići bolju cenu na tržištu, kaže Dragan Miletić iz Vitojevaca.Poljoprivrednicima su prezentovane i kreditne linije Razvojnog fonda Vojvodine. „Ove godine za kreditne linije obezbedjeno je 20 miliona evra  i to za razvoj privrede i poljoprivrede.Odlikuje je ih niska kamatna stopa i povoljan grejs period“, kaže  Miloš Jovanović iz tog fonda. „Kamatne stope su jedan do dva posto za nerazvijena područja. Grejs period je dve godine, a rok otplate pet godina, što je daleko bolje od  uslova kod poslovnih banaka“, istakao je Jovanović za RTV.

I ovaj sastanak u Rumi je potvrdio da poljoprivrednici u opštini Ruma prate sva dešavanja u agraru, posebno one teme koje se odnose na  unapredjenje proizviodnje i povećanje profita.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas