ponedeljak, 24 juni 2019
Regionalni radio Srem

Kupinovo: Zaštita kulturno-istorijskog nasleđa

Kupinovo: Zaštita kulturno-istorijskog nasleđa

Dolaskom šest volontera iz Rusije, Poljske i Nemačke i tri volontera iz Srbije u Kupinovu zvanično je počeo III međunarodni arheološki volonterski kamp „Kupinik“, koji organizuje Udruženje građana „Zeleni pogled“. Suorganizator Kampa su Mladi istraživači Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport i Opštine Pećinci, a uz logističku podršku opštinske Agencije za razvoj.

Do 24. septembra volonteri će raditi na čišćenju od rastinja zidina, šanca i kula srednjevekovne tvrđave Kupinik (poslednje prestonice srednjevekovne Srbije), kako bi se tvrđava zaštitila od daljeg ubrzanog razaranja, koje korenje rastinja može da prouzrokuje.

„Čišćenjem rastinja će biti omogućen i bolji vizuelni doživljaj tvrđave, a kroz aktivnosti kampa promovišemo značaj Kupinika pred širom domaćom i stranom javnošću, nastojeći da uključimo što veći broj volontera i ustanova u aktivnosti na zaštiti Kupinika kao značajnog dela nacionalnog kulturno-istorijskog nasleđa“ – izjavio je predsednik „Zelenog pogleda“ Petar Odobašić i naglasio da se ove godine rad arheološkog kampa prirodno nadovezuje na rad nedavno završenog ekološkog kampa, u okviru kojeg su volonteri očistili prostor od etno kuće u Kupinovu, preko mosta na kanalu Vok, do same tvrđave Kupinik.

 

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas