sreda, 20 juni 2018
Regionalni radio Srem

Pećinci: Mogu li žetveni ostaci biti dodatni prihod za poljoprivrednike?

 

U organizaciji Udruženja poljoprivrednika opštine Pećinci i opštinske Agencije za razvoj 13. juna je održan sastanak između poljoprivrednih proizvođača sa teritorije pećinačke opštine i predstavnika preduzeća „Pellet power“, koji su poljoprivrednicima ponudili otkup žetvenih ostataka, pre svega pšenične slame, za potrebe proizvodnje prostirki od peleta za stoku i živinu.

Ovo preduzeće već proizvodi ogrevni pelet, a po rečima izvršnog direktora preduzeća Senka Zlatkovića, spremno je da pokrene liniju za proizvodnju prostirki od pšenične slame za stoku i živinu, koja se već koristi u Evropi.

„Prostirka koju proizvodimo mešanjem pšenične slame i gline bentonit može da apsorbuje do 15 puta više vlage od klasičnih prostirki za stoku i živinu, a pri tome sprečava razvoj bakterija i plesni. Cilj nam je da okupimo poljoprivrednike sa ove teritorije i da nađemo zajedničku ekonomsku računicu u otkupu žetvenih ostataka. Na taj način bi i pojoprivrednici ostvarili dodatnu zaradu, a razvoj ove tehnologije bi doveo i do otvaranja novih radnih mesta u našem preduzeću“ – rekao je Zlatković.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Mitar Ristivojević smatra da ovakav način plasiranja žetvenih ostataka može da bude ineteresantan za poljoprivrednike.

„Polljoprivrednici još uvek vrlo često pale žetvene ostatke, čime se kvari struktura zemljišta, a postoji i opasnost od izazivanja požara. Ideja o prodaji žetvenih ostataka je interesantna, ali moramo da vidimo koliko je isplativo sve to raditi, jer biće potrebno udruživanje pojoprivrednika i kupovina savremene prese za baliranje, a postavlja se i pitanje organizovanja transporta. Sirovine na ovoj teritoriji svakako ima u veliki količinama i ukoliko se postigne dogovor o korektnoj otkupnoj ceni, ovo može da donese dodatni prihod našim poljoprivrednicima“ – izjavio je Ristivojević.

Kako je žetva pšenice na pragu, već za četvrtak je zakazan novi sastanak na kojem bi trebaloda se preciziraju uslovi otkupa.

Sviđa vam se članak? Podelite ga!

O autoru

Kontaktirajte nas